ТРИ ЖДРАЛА

ЖДРАЛ 1  / Локација 1 / Тајпеи/Тајван/ Република Кина

Дизајн награђен бронзаном наградом у ИТАЛИЈИ 2013/2014

Архитектура Новог Градског Музеја Уметности у Тајпеју на Тајвану у Републици Кини , креирана од стране бироа “Рудник Урбанизам Дизајн Архитектура”, симболично представља птицу у гнезду на зеленој тераси-парку  поред реке, која се може препознати из велике даљине али и из позиције шеталишта поред реке Јинге. Облик музеја је неспутан минималистички уравнотежен покрет птице Ждрал,  са  атријумом у форми птичјих плућа, у која се свеж ваздух и сунчева светлост простиру путем отвора на зеленом крову Музеја. Са својим крилима као изложбеним простором, и главом ждрала  као уметничким тематским рестораном, посетиоци  на јединствен начин могу уживати у погледу на природу у окружење.

https://competition.adesignaward.com/design.php?ID=30707

ЖДРАЛ 2 / Локација 2 / Хелсинки / Музеј Гугенхајм

Ждрал 2 са новим плућима (функцијом) редизајниран за потребе апликације на највећем тематском светском онлајн конкурсу  за Музеј Гугенхајм у Хелсинкију 2015. Балтичко море и фински залив, наглашавају снажну везу између архитектуре и природе, у којој дизајн Гуггенхајм Музеја у Хелсинкију у облику Ждрала, отелотворује концепт синергије природе и људских потреба за уметношћу у једну грађевинску структуру. Недостајући део загонетке Етелäсатама, која ће се уклопити у амбијент старе луке Хелсинкија,  представља симбиоза  хотела PALACE, паркираних Крузера, који се обично налазе у заливу на терминалу Хелсинки Олимпија и природе коју представља Вуори Парк. Птица у гнезду би могла бити онај део који недостаје, јер је Финска земља која поносно служи природи, са највећом колонијом ждралова на северу Европе, који свој лет приликом миграцији ка југу започињу управо из Финске. Један од њих могао је и трајно остати на пристаништу старе луке као  чувар уметничког блага.

http://designguggenheimhelsinki.org/exhibition/participating-architects

ЖДРАЛ 3 / Локација 3 / Сукијан / Република Кина

Ждрал 3 у форми Научног центра за ботанику представља једно од најуспешнијих остварења бироа  Рудник које је дизајнирано за ‘НаТиан’ Cup International Design Competition2017. организован од стране града Сукијана, бироа за планирање Сукијана и фирме ЦБЦ.  Дизајн је задржао форму али је функција сасвим прилагођена програму који је креиран у облику птице Ждрал , као традиционалног симбола у кинеској култури за срећу и дуговечност. Птица Ждрал у овом случају као мотив прати концептуалну идеју из дизајна централног парка Сукијан Лејксајд, где је централна оса парка постављена као парковска стаза, инспирисана традиционалном кинеском  свиленом марамом и њеним обликом приликом њеног додира са тлом. Ешарпу која је формирала парковску стазу  је у овом дизајну испистио Ждрал који се и сам касније спустио у парк који је својом елегантном појавом украсио и тако спојио традицију израде украсних предмета и флоре и фауне Кине.

Центар 3д модел визуелизација објекта у парку

http://natiancompetition.uedmagazine.net/2017/enresult.html

Ентеријер концептуално решење у основи и 3д визуелизација

Ентеријери – и Варијанте 2 локације Центра 3д визуелизација