Солун на води

THESS принцеза сирена

Редизајн конкурсног рада за Солун на води

У организацији компаније АЛУМИЛ током 2020. одржан је међународни конкурс за проверу капацитета локације у зони заштићених објеката  у приобаљу Солуна одмах иза докова Солунске луке. Пропозиције конкурса су биле провера локације за изградњу објеката на парцели величине 12ха са максималних 400.000 бруто м2 и такође дефинисаном максималном висином објеката у зони конкурса до 200м.

РУДА тим је на овом као и свим претходним конкурсима  наступио  са концептуалним решењем. Ради се о сасвим јединственом решењу које представља ребрендирање Солуна уз мотиве представа античке Грчке. Инспирација за концепт била је легенда о Тесалонике  полу – сестри Александра Великог, која је када је чула за његову смрт, одлучила да скочи у море у намери да се удави, али се одмах у додиру са водом претворила у сирену . Песму која је послужила као инспирација за овај дизајн  под називом “То није острво”  написао је чувени Грчки песник Никос Казанцакис а  отпевала је такође  једнако славна грчка певачица Нана Мускури

Најзначајнији објекат у комплексу је КУЛА која симболично представља принцезу Тесалонике чија форма има намену мешовитиг објекета хотела са рестораном и видиковцем, пословногх објекта и апартмана као и базена који се налази на ободу кугле њених колена који представља пословни садржај компатибилан са хотелским садржајима у истом објекту. Симболично на фасади је у форми посебног фаасадног слоја стакла приказано њено пераје.

Овај јединствени архитектонски концепт Студио РУДА нуди  као Идејно решење за откуп ка успешним  грчким компанијама, посебно ка оним које имају своја представништва у Солуну. Комплекс се може развијати као концепт са једним објектом кулом Тесалоники или као комплетан концепт сирене на стени окружене мањим стенама у функцији објеката мешовите намене.

Уколико би комплекс био изграђен према овом решењу, био би то највећи објекат на свету са скулптуралним приказом човека висине 200м.

Конкурс је организован у заштићеној зони по УНЕСКО стандардима уз жири постављен од стране УИА.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *